ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Ψήφισμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου - 24-07-2017 09:32:50

Ψήφισμα του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου

Συντάκτης: Μ. Μανσόλας (24-07-2017 09:32:50)

 

Ψήφισμα για τη διάσωση του μνημείου του Αγίου Πέτρου εξέδωσε το 3ο Θερινό «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Φέτος έφερε τον ειδικό τίτλο «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και στην κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου» και πραγματοποιήθηκε από 9-16 Ιουλίου στο Γαύριο της Άνδρου.

Το ψήφισμα εκδόθηκε σε ανταπόκριση του καλέσματος του Κοσμήτορα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, εκδότη κ. Γιώργου Δαρδανού προς την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία και ενημέρωσε αμέσως τους σπουδαστές οι οποίοι και με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν. Το ψήφισμα μάλιστα συνέταξαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Ντάφλο, απόφοιτο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Το ψήφισμα το οποίο υπογράφουν όλοι οι σπουδαστές του Θερινού Πανεπιστημίου, έχει ως εξής:

 

«Σε μια εποχή με κυρίαρχη την αίσθηση της ματαίωσης και της πολιτισμικής στασιμότητας η ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς και του πλούτου που αυτή κομίζει, καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη. Στο πλαίσιο αυτό, μνημεία όπως ο Πύργος της Άνδρου οφείλουν να συντηρηθούν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή τους ελέω της χρονικής φθοράς. Το συγκεκριμένο κυλινδρικό κτίσμα χρονολογείται κατά την ελληνιστική εποχή (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και έχει κατασκευαστεί με σχιστόλιθους προερχόμενους απ’ το νησί της Άνδρου. Διέθετε κλιμακοστάσιο το οποίο σύνδεε τους πέντε ορόφους του. Το ύψος του ανέρχεται στα 20 μέτρα ενώ η διάμετρος βάσης στα 9, 40. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται (Άγιος Πέτρος) αποτέλεσε το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα μιας και επέτρεπε την πανοπτική παρατήρηση μιας ευρείας θαλάσσιας έκτασης, πράγμα ιδιαίτερα ουσιώδες σε μια περίοδο που η ασφάλεια στο ναυτικό πεδίο αποτελούσε προϋπόθεση ευημερίας και ανάπτυξης. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς καμιά εργασία συντήρησης είναι αναμφίβολα πολλά και το ενδεχόμενο καταστροφής του μνημείου είναι υπαρκτό. Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων συνθηκών το σώμα 3ου Θερινού Πανεπιστήμιου συντάσσεται με την προσπάθεια όσων αρνούνται να δεχτούν την εγκατάλειψη και την απαξίωση της αρχαίας κληρονομιάς και αγωνίζονται για την συντήρηση και προστασία του Πύργου της Άνδρου».

 

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet