ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » "Καλοκαίρι Πολιτισμού 2016" - 20-05-2016 18:08:06

"Καλοκαίρι Πολιτισμού 2016"

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (20-05-2016 18:08:06)

Παρουσία πολλών εκπροσώπων των ΜΜΕ, αλλά και πολλών καλλιτεχνών, δόθηκε την Πέμπτη, 19 Μαιου, Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμο Άνδρου, στην αίθουσα “Φαίδρα” του Saint George Lycabettus Hotel, με θέμα την παρουσίαση των κορυφαίων πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού στο νησί.
Παρουσιάστηκαν: Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, η έκθεση του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, η έκθεση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα "ΜΜΕ, Γλώσσα και Πολιτισμός" και η έκθεση του Μουσείου Λαογραφίας με θέμα "Το σχολείο 100 χρόνια πριν".

Μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Παντελής Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας, η υπεύθυνη για το Θερινό Πανεπιστήμιο, καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου.
Ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης -μεταξύ άλλων- τόνισε:
"Θα πρέπει να γνωρίζετε –όσοι δεν έχει τύχει να επισκεφθείτε το νησί μας- ότι η Άνδρος είναι δυο πράγματα: Φύση και Πολιτισμός. Είναι τα δυο στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και τη διαφοροποιούν, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Είναι τα στοιχεία που αποτελούν το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Σε αυτά έχουμε εστιάσει και αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε. Στόχος είναι να γίνει η Άνδρος κορυφαίος προορισμός για επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Και φέτος το καλοκαίρι γίνονται αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση".
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα» κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow Συγκριτικών Σπουδών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Όπως τόνισε, φέτος το πρόγραμμα που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υποστηρίζεται από διακεκριμένους ελληνικούς και διεθνείς φορείς και Ιδρύματα. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με Γενικό Διευθυντή τον Καθηγητή Γ. Πετρόπουλο, αγκάλιασε το εγχείρημα με την υψηλή τεχνογνωσία και ακαδημαϊκότητά του. Σημαντικοί υποστηρικτές το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και βεβαίως το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η υπεύθυνη του Θερινού Πανεπιστημίου, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου, ανακοίνωσε ότι η ακαδημαϊκή δράση μεταφέρεται φέτος και θεσμοποιείται στο φιλόξενο Γαύριο. «Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή η οποία ακολουθείται προκειμένου να τιμήσουμε ως Πανεπιστήμιο έναν διαρκώς ανήσυχο και εξαιρετικά δραστήριο φορέα πολιτισμού, τον «Φιλοπρόοδο Όμιλο – Το Γαύριο» και προσωπικά τον Πρόεδρό του, κ. Γιάννη Μαμάη, ο οποίος μετέχει και στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου. Ο κ. Μαμάης εργάζεται άοκνα για τον τόπο του και υπηρετεί με πάθος τις ιδέες του. Μαζί συνδιαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερευνητές, αλλά και σπουδαίοι επιχειρηματίες ως ευγενείς χορηγοί. Όλοι τους συμμερίστηκαν και έζησαν μαζί μας τη μετεξέλιξη και εμπλουτισμό του αρχικού οράματος». Η ομιλήτρια επισήμανε την ανάγκη της αποκέντρωσης «ως μια επιλογή με βαθιά πολιτισμικά χαρακτηριστικά», συμπληρώνοντας ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί παρά να διαχέεται στην περιφέρεια, παράλληλα με τη διοργάνωση των κεντρικών δράσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι για μία ακόμη φορά πρωτοστάτησαν οι εκδόσεις Gutenberg και ο Γ. Δαρδανός, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και του εξωτερικού έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προβάλλοντας μαζί με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο. Φέτος χορηγοί επικοινωνίας της δράσης είναι η ΕΡΤ και η εφημερίδα Real News. Επιπλέον, πρόκειται να εκδοθεί ένας συλλογικός τόμος με τα πρακτικά του προγράμματος τον οποίο θα επιμεληθεί η ίδια και θα σχεδιάσει ο κ. Γιάννης Μαμάης.

Και η κ. Τσιτσανούδη ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας τα εξής: «Μέσα και πίσω από όλες αυτές τις συνέργειες βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στη δουλειά μας και μας εμψύχωσαν να συνεχίσουμε. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους και κάθε έναν χωριστά. Εργαστήκαμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμάσουμε αυτή τη θερινή σπουδή στην υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Με επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης που συνεπάγεται η ανάληψη της διοργάνωσης, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια το «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο» στο Γαύριο να προσφέρει στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες μία ωφέλιμη και συναρπαστική εμπειρία, όπως ακριβώς αξίζει σε μία ακαδημαϊκή δράση υψηλών προδιαγραφών».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Κατερίνα Πολέμη, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Περρής, Γεωργία Νταγκάκη, Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά.

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet