ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Πραγματοποιήθηκε το πρώτο OpenTourism Κυκλαδων στην Άνδρο - 05-10-2015 20:42:07

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο OpenTourism Κυκλαδων στην Άνδρο

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (05-10-2015 20:42:07)

Με σημαντική συμμετοχή φορέων και κοινωνικών πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο το πρώτο OpenTourism Κυκλάδων το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο café  Απόμερο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρα τουρισμού.

Την ημερίδα που είχε ως στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τομέα και των καινοτόμων μορφών επιχειρηματικότητας, διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα», με την ευγενική χορηγία της Fast ferries και του Hotel Perrakis και την υποστήριξη της Περιφερειακής ενότητας Άνδρου και του Δήμου Άνδρου και Χορηγούς επικοινωνίας το Asteras radio 92 και το εν Άνδρω .

Τη συζήτηση συντόνισε ο Συνιδρυτής του OpenΤourism Θέμης Παπαδημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το σκεπτικό της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούν τον τουρισμό, και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον κλάδο του τουρισμού και όλα τα σχετικά θέματα που προκύπτουν.

Στην εισήγησή του επικεντρώθηκε στην on line στόχευση στους Ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, παρουσιάζοντας χρήσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των χρηστών διαδικτύου όταν αναζητούν ελληνικά νησιά και ειδικότερα για τις Κυκλάδες και την Άνδρο.

Στη συνέχεια, η συνιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πλέγμα» Κωνσταντίνα Αγγελέτου (www.dancefestival.gr) αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»και στον τρόπο με τον οποίο η παράδοση ανέδειξε τη Σκόπελο σε πολιτιστικό προορισμό. Ο κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με την Δρ. Γεωργία Ζούνη, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ Τουρισμού του Πανεπιστήμιο Πειραιώς και με θέμα την Άνδρο ως τουριστικό brand υψηλής αξίας αλλά και τα στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος του νησιού αλλά και τους τρόπους διατήρησής του.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, η Πρόεδρος της Τουριστικής επιτροπής κα Ελένη Πολίτου, ο Εκδότης Γιώργος Δαρδανός, ο επίτιμος Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδος Στέλιος Πολυκράτης και η διοργανώτρια αθλητικών γεγονότων Ίρις Κουβέλη. Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους, επαγγελματίες του τουρισμού και εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσα στους οποίους η υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνη του Andros Routes κα Όλγα Καραγιάννη, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Ίσσαρης και ο Δρ. Επικοινωνίας και διαχειριστής του «εν Άνδρω»  κ. Διαμαντής Μπασαντής.

Το πρώτο OpenTourism Κυκλαδων που διοργανώθηκε στην Άνδρο κατέδειξε την ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας πολιτών για τη διαχείριση της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού, με αφετηρία την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και το σχεδιασμό στρατηγικής για το μέλλον, η οποία είναι απαραίτητο να αποτελεί προϊόν διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συνέργεια και βιωσιμότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Ζούνη, θα πρέπει να δούμε τη μοναδικότητα της Άνδρου μέσα από τη ματιά του Εμπειρίκου: «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, ... η ωραιοτέρα όλων του κόσμου, η νήσος η γενέτειρα», για να ανακαλύψουμε τα μοναδικά στοιχεία της που πρέπει να αναδειχθούν στη μοναδική πρότασή της ως τουριστικού προορισμού, δίνοντας έμφαση κυρίως στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γνώση και τις καλές πρακτικές από άλλες περιπτώσεις.
Το OpenΤourism διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου του 2010 στην Αθήνα. Έκτοτε, το ΟpenΤourism έγινε θεσμός με εκλεκτούς καλεσμένους και σημαντικές εκδηλώσεις, όπως:
•    To διαδικτυακό OpenTourism με προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.
•    Το επετειακό OpenTourism με καλεσμένο τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Εντεταλμένο Σύμβουλο στην Aldemar.
•    Το OpenTourism με θέμα την Αθήνα που φιλοξένησε το Βreathtaking Athens και τους Atenistas .
•    To OpenTourism με τη συμμετοχή του Markus Stolz (Γερμανού που ζει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και με το http://www.elloinos.com/ προωθεί τα ελληνικά κρασιά και την ελληνική γαστρονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και του Pedro Olalla (Ισπανού που δηλώνει φιλέλληνας και έχει εκδώσει βιβλία για την Ελλάδα, τη μυθολογία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό της. Συνεργάζεται με αρκετούς φορείς και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο).
Ακολούθησαν συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Καλαμάτα, Κρήτη, Σκιάθο και Σκόπελο.

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Με έδρα τη Σκόπελο, αναπτύσσει ένα πλέγμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στους καταστατικούς της σκοπούς περιλαμβάνονται η πολιτιστική διαχείριση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η πολιτιστική δικτύωση, η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων και τέλος η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων.

Πληροφορίες: http://opentourism.gr και www.plegma.org  και στο τηλ. 6947551969.

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet