ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Ο πνευματικός κόσμος λέει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των ελληνικών αιγιαλών - 09-05-2014 18:49:47

Ο πνευματικός κόσμος λέει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των ελληνικών αιγιαλών

Συντάκτης: Μ. Μανσόλας (09-05-2014 18:49:47)

Ο ελληνικός πολιτισμός, τον οποίο όλοι επικαλούμαστε ως το μόνο αληθινό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, δεν δημιουργήθηκε εν κενώ. Είναι γέννημα του ελληνικού τοπίου. Από το θαύμα της κλασικής τέχνης ως τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά μνημεία μας, κι από τα επιτεύγματα της γενιάς του ’30 (Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Μυριβήλης, Βενέζης, Μόραλης, Γκίκας, Τσαρούχης κ.ά.) μέχρι σήμερα, ο πολιτισμός μας γεννήθηκε και διαμορφώθηκε συνομιλώντας διαρκώς με το ελληνικό τοπίο, με τη στέρησή του ή την ανοιχτότητά του, με το φως, το μέτρο και την ενδιάθετη τραγικότητά του. Η ελληνική φύση είναι ο νόμος της ελληνικής ψυχής, αποτελεί μέρος της ιδιοπροσωπίας μας.
    Πιστεύοντας ότι κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια βάναυσης εκμετάλλευσης της φύσης συνιστά ασέβεια προς τον πολιτισμό μας και απόπειρα αλλοίωσης του ελληνικού τρόπου ζωής, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του.
    Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση καθενός, η καταστροφή του αιγιαλού, η δυνατότητα τσιμεντοποίησης κάθε παραλίας, ο έλεγχός τους από ιδιώτες και η αποξένωση των πολιτών από ένα δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο αγαθό, όπως ήταν και είναι η θάλασσα επί αιώνες για τους Έλληνες, είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους.

Μια πρωτοβουλία των περιοδικών «Κουκούτσι» και «Φρέαρ»

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet