ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Εκδηλώσεις » Η ιστορία μιας πεταλούδας, του Μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά - 04-06-2014 21:10:41

Η ιστορία μιας πεταλούδας, του Μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά

Συντάκτης: Μ. Μανσόλας (04-06-2014 21:10:41)

«Η ιστορία μιας πεταλούδας» είναι ο τίτλος του βιβλίου του γνωστού μετεωρολόγου κ. Θοδωρή Κολυδά, που παρουσιάζεται από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:30.
Στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) θα απολαύσετε ένα υπέροχο όσο και ενδιαφέρον «ταξίδι» πάνω στα φτερά μιας πεταλούδας! Χωρίς πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, ορισμούς και στερεότυπες απαντήσεις θα πραγματοποιηθούν αναφορές σε αυτούς που συνέβαλαν στη μετάδοση της γνώσης ανά τους αιώνες και θα ακολουθήσουν διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές και συζητήσεις σχετικές με τις κλιματικές αλλαγές, τη Θεωρία του Χάους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα –θέματα που αναλύονται και στο βιβλίο του κ. Θοδωρή Κολυδά.
Την παρουσίαση, αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα διευθύνει ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Δημήτρης Καμπουράκης. Ομιλητές θα είναι ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών κ. Στράτος Θεοδοσίου, ο καθηγητής Υδρολογίας του ΕΜΠ κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο πρώην Βουλευτής και Διευθυντής της Ε.Μ.Υ. κ. Νίκος Καντερές, καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Νάστος.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr


«Η ιστορία μιας πεταλούδας» Λίγα λόγια για το βιβλίο
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η Μετεωρολογία ως επιστήμη, αναπτύχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και όχι σε κάποιους άλλους προγενέστερους πολιτισμούς; Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στασιμότητα ή ακόμη και σε οπισθοδρόμηση τις επιστήμες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα; Η «κλιματική αλλαγή» είναι φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, στην οποία οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο περιβάλλον είναι μεγαλύτερες, ή το φαινόμενο αυτό συναντάται και σε παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες μάλιστα οι μεταβολές αυτές ήταν εντονότερες;
Σε αυτά, αλλά και σε πολλά παρόμοια ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση, ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, μέσα από τη Μετεωρολογική Περιπλάνηση. Η «ιστορία του πετάγματος», ή καλύτερα ο «κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας», δεν αφορά μόνο στην ιστορική εξέλιξη της Μετεωρολογίας, αλλά και στις μεταμορφώσεις των κοινωνιών, των οικονομιών, των φιλοσοφικών και θρησκευτικών ρευμάτων, καθώς και του καθενός από εμάς, μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ολοκληρώνοντας το διάβασμα αυτού του βιβλίου, ίσως διαπιστώσετε τον λόγο για τον οποίο η αμφισβήτηση και ο προβληματισμός μπορούν να μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού μας κόσμου.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Η ιστορία μιας πεταλούδας» αποτελεί τον πρώτο τόμο μιας τετραλογίας βιβλίων μετεωρολογικού ενδιαφέροντος. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά ούτε και ένα «αυστηρά» μετεωρολογικό βιβλίο. Δεν περιλαμβάνει φανταστικές ιστορίες, αλλά ούτε αναφέρεται μόνο στο σύγχρονο «πέταγμα της πεταλούδας» του Lorentz. Η ιστορία του «πετάγματος» ή καλύτερα ο κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας, αφορά τις μεταμορφώσεις της κοινωνίας, της επιστήμης, της Μετεωρολογίας αλλά και του καθενός μας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Μεταμορφώσεις που δεν είναι αναστρέψιμες και που πριν από 2.500 χρόνια είχε κατανοήσει ο μεγάλος φιλόσοφος Ηράκλειτος, ο οποίος έλεγε: «Ποταμῷ γὰρ οὐκ ἔστιν ἐμβῆναι δὶς τῷ αὐτῷ», με άλλα λόγια, το ποτάμι της ιστορίας αλλά και των καιρικών φαινομένων, δεν είναι ποτέ το ίδιο.

Το βιβλίο περιέχει πέντε Κεφάλαια.Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση και ερμηνεία του καιρού κατά την αρχαιότητα, με βάση τους μύθους, τη θρησκεία και τη μαγεία. Ακολουθεί μια ενότητα, όπου αναφέρεται η έξωση του υπερφυσικού από την ερμηνεία των καιρικών φαινομένων και στη συνέχεια παρουσιάζεται το ξεκίνημα της μετεωρολογίας ως ξεχωριστού κλάδου των θετικών επιστημών. Πραγματοποιείται εκτεταμένη αναφορά στους αρχαίους ταξιδευτές και χαρτογράφους και τέλος περιγράφεται, πώς ο καιρός, λειτουργώντας ως «πολεμική» μηχανή, κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να αλλάξει ακόμα και τον ρου της Ιστορίας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο ξεκινάμε από τον Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι τον 18ο αιώνα.
Στην πρώτη ενότητα, εξετάζεται η μεταστροφή της Μετεωρολογίας στη Δύση και το Βυζάντιο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, καθώς και η συμβολή των Αράβων και των Περσών στη Μετεωρολογική Επιστήμη. Γίνονται αναφορές στο κλίμα της εποχής εκείνης, καθώς και σε άλλα σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται έμμεσα με τον καιρό.
Στη δεύτερη ενότητα που αφορά την Αναγέννηση και στον 18ο αιώνα, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο συνδέθηκαν μεταξύ τους κοινωνικές και κλιματικές συνθήκες αυτής της περιόδου. Παρουσιάζονται επίσης οι πρωτεργάτες της επιστημονικής επανάστασης, τα πειράματά τους, οι εφευρέσεις και οι πρώτες απόπειρες πρόγνωσης του καιρού. Αναφέρονται επίσης τομείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Μετεωρολογίας, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, κ.ά.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορία της Μετεωρολογίας κατά τον 19ο αιώνα και εξετάζονται οι θεμελιώδεις νόμοι και εφευρέσεις, οι Ιδρυτές των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, καθώς και το έργο των μεγάλων εξερευνητών, θαλασσοπόρων και κλιματολόγων της Εποχής.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο είναι και το εκτενέστερο αυτού του βιβλίου, παρουσιάζεται η εξέλιξη της Μετεωρολογικής Επιστήμης κατά τον 20ό αιώνα. Εκτός από τις μεγάλες εφευρέσεις και το έργο των Κλιματολόγων και Μετεωρολόγων, αναλύονται εξειδικευμένα θέματα της σύγχρονης Μετεωρολογίας, όπως είναι η πρόγνωση του καιρού, η Θεωρία του Χάους και οι αλλαγές του κλίματος. Ακολουθεί ενότητα η οποία αναφέρεται στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, τα κλιματικά μοντέλα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθεται το έργο του Θεόφραστου «Περί σημείων υδάτων και πνευμάτων και χειμώνων και ευδιών», αυτό που μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο, με τον τίτλο «Λαϊκή Μετεωρολογία».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1959 στις Στενιές Άνδρου, όπου και έζησε μέχρι την αποφοίτησή του, το 1976, από το Εμπειρίκειο Ναυτικό Γυμνάσιο. Ακολούθησαν οι Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα οι Μεταπτυχιακές, στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο τη Μετεωρολογία.
Αρχικά απασχολήθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής Μαθηματικών για δύο χρόνια. Από το 1986 έως σήμερα εργάζεται στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αφορά στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού. Την τελευταία δεκαετία διετέλεσε Τμηματάρχης της Μετεωρολογικής Σχολής καθώς και Διευθυντής Υπηρεσιών της ΕΜΥ.
Έχει εξειδικευθεί σε θέματα πολιτικής χρήσης και αξιοποίησης μετεωρολογικών δεδομένων και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Την τελευταία διετία είναι εισηγητής θεμάτων Πολιτικής Προστασίας στo Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλά ΜΜΕ και από το 1996 έως σήμερα επιμελείται των δελτίων καιρού του Mega Channel, έχοντας επίσης αναλάβει την καθημερινή μετεωρολογική ενημέρωση, στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»._Γραφείο Τύπου – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Εύη Γαρδίκη, e-mail: gardiki@eef.edu.gr

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet