ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Επιστολή του Φιλοπρόοδου Ομίλου το Γαύριο - 29-08-2020 19:57:16

Επιστολή του Φιλοπρόοδου Ομίλου το Γαύριο

Συντάκτης: www.gavrio.gr (29-08-2020 19:57:16)

ΦΙ Λ Ο Π Ρ Ο Ο Δ Ο Σ   Ο Μ Ι Λ Ο Σ   «Τ Ο  Γ Α Υ Ρ Ι Ο»



Γαύριο  29/08/2020



Προς

1)  Δήμαρχο Ανδρου

κ. Δημήτρη Λοτσάρη

2)  Πρόεδρο του Τοπικού  Συμβουλίου  Γαυρίου

κ. Νίκο Χέλμη

3)  Έπαρχο  Άνδρου

κ. Δημήτρη Λάσκαρη



Το φετινό καλοκαίρι είναι για όλους μας  πρωτόγνωρο, με  τις οδυνηρές   επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας στην παγκόσμια κοινότητα, υγείας και οικονομικές,  που επηρέασαν και την χώρα μας,  κυρίως στον τουρισμό με επακόλουθο στην οικονομία .Τα μηνύματα των ειδικών για αύξηση των  κρουσμάτων στις διακοπές, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Έτσι το Δ.Σ. του συλλόγου μας θέλοντας να συμβάλει  στην ελαχιστοποίηση  του κινδύνου  μετάδοσης του ιού στην περιοχή μας  αποφάσισε για φέτος το καλοκαίρι να μην διοργανώσει εκδηλώσεις.

Όμως η δραστηριοποίηση μας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως η εν γένει βελτίωση της περιοχής μας .Ιδιαίτερα τώρα  λόγω   αυτής της δύσκολης συγκυρίας, θεωρούμε ότι οφείλουμε  να επισημάνουμε  ορισμένα  προβλήματα τα οποία έχουμε αντιληφθεί ,  που δυσκολεύουν περισσότερο την  διαχείριση του τουρισμού που έχει πληγεί σημαντικά  λόγω της πανδημίας αλλά  και την διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.

Η  αύξηση των επισκεπτών στο νησί μας τα τελευταία χρόνια που συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς προορισμούς  ακόμα και στη σημερινή δύσκολη εποχή της πανδημίας , δημιουργεί μεγαλύτερες  ευθύνες  πρωτίστως για την  Αυτοδιοίκηση και δευτερευόντως για όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και τους  φορείς  που δραστηριοποιούνται.

Ένα χρόνιο πρόβλημα στο  λιμάνι του Γαυρίου,  είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση των οχημάτων και  το παρκάρισμα, Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται κανένα μέτρο. Αυτή η εικόνα παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και δεν τιμά κανένα μας ιδίως την Αυτοδιοίκηση του νησιού.        Η κατάσταση  επιδεινώνεται περισσότερο τώρα μετά και  την απόφαση του ΥΠΕΣ που επιτρέπει στους Δήμους να δίνουν άδεια στα μαγαζιά εστίασης να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα προς τον δρόμο. Αλήθεια γιατί αυτό το μέτρο δεν συνδυάζεται  με αυτό που γινόταν στο Γαύριο παλαιότερα, όταν έκλεινε το λιμάνι τις βραδινές ώρες όπως γίνεται στο Μπατσί, στη Χώρα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Χώρας μας; Όταν μάλιστα συμφωνούν και οι επιχειρηματίες ;

Επίσης  η κυκλοφορία για τους  πεζούς , τους γονείς  με παιδικά καροτσάκια   αλλά και τους  ανάπηρους , γίνεται με φοβερή δυσκολία και κίνδυνο ατυχήματος. Θα μπορούσε να γίνει ένας πεζόδρομος  και περισσότερες ράμπες για ανάπηρους, όπως σε πολλές πόλεις της Χώρας μας .

Ακόμα το παρκάρισμα στις παραλίες αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς, τα διερχόμενα  οχήματα και ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ πιθανός, καθώς και  το παρκάρισμα έξω από κατάστημα μεγάλης επισκεψιμότητας (super market) στον κεντρικό δρόμο (βάρδια) επίσης προκαλεί μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος.

Οι ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες μας, οι οποίες έχουν  αναδειχθεί και από δημοσιεύματα  εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας ,αποτελούν  βιότοπους  και θα πρέπει να υποδεικνύεται η χρήση τους, να γίνεται με σεβασμό . Το αυτοφυές κρινάκι  συναντάται  κυρίως στην παραλία του Αγ.Πέτρου ,το οποίο τείνει να εκλείψει σε πολλά μέρη της χώρας μας  λόγω των  εγκαταστάσεων  για τους λουόμενους,  δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τους επιχειρηματίες, αλλά η προστασία του με φυσικές-  διακριτικές περιφράξεις ακόμα και η τοποθέτηση ταμπέλας  με πληροφορίες σχετικές, θα εκτιμηθεί από τους τουρίστες που τα τελευταία χρόνια δείχνουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος. Ακόμα σε ορισμένα σημεία παρατηρούνται σκουπίδια κυρίως λόγω έλλειψης καλαθιών απόρριψης  ότι θα πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα των επιχειρηματιών αλλά και του Τοπικού Συμβουλίου να αντιμετωπιστεί αυτό το μικρού κόστους πρόβλημα. Επίσης οι κάδοι σκουπιδιών στην παραλία του Αγ. Πέτρου είναι λιγοστοί και επιτείνεται το πρόβλημα.

Μία όμορφη και απάνεμη παραλία, το Κυπρί, με μεγάλη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι «καταδικασμένη»  να έχει την θλιβερή εικόνα εδώ και πολλά χρόνια, με τα απομεινάρια  από την παλιά εγκατάσταση  που υπήρχε εκεί .Χάσκουν τα τσιμέντα με τα σκουριασμένα σίδερα, σκάλες αμφίβολης σταθερότητας και σκουπίδια να συγκεντρώνονται τριγύρω, αποτελεί επίσης κίνδυνο για τους λουόμενους και για τα μικρά παιδιά  που συγκεντρώνονται  εκεί .

Ένα άλλο θέμα είναι η  επιστολή προς εσάς  και προς στο σύλλογο μας, κατοίκων της περιοχής Κυπρί , που αφορά την εγκατάσταση διαχείρισης Ανακύκλωσης στην περιοχή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κυκλοφορία των οχημάτων ,την σκόνη κ.α.              Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα σε μια περιοχή με πολλές κατοικίες αλλά και τουριστικά καταλύματα καθώς και την προαναφερόμενη παραλία. Στην περιοχή  πλησίον της εγκατάστασης υπάρχει ποτάμι με πλούσια φυσική βλάστηση που πρέπει να προστατευτεί.    Επειδή η Ανακύκλωση είναι  πολύ  αναγκαία  για την περιοχή μας , αλλά και η  εγκατάσταση της είναι πολύ σοβαρό θέμα που απαιτεί να τηρούνται κάποιες προδιαγραφές ,  πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων και να βρεθεί μία λύση που να μη δημιουργεί προβλήματα σε μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με σημαντικές τουριστικές μονάδες που συνυπογράφουν  την επιστολή. Αποτελεί αντίφαση  η  τόσο χρήσιμη   για το περιβάλλον λειτουργία της Ανακύκλωσης  να υποβαθμίσει, ειδικά  το περιβάλλον της  περιοχής ,πράγμα το οποίο δεν θα το ήθελε κανείς που διαβιεί εκεί.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και ορισμένα προβλήματα εκτός του κεντρικού ιστού του Γαυρίου, όπως είναι ο  ελλιπής  ηλεκτροφωτισμός  στον Χάρακα και στον Κάμπο, η περίφραξη του γηπέδου 5χ5 ,τα προβλήματα στο γήπεδο μπάσκετ στο Γυμνάσιο, η βελτίωση της παιδικής χαράς Ακόμα  η ολοκλήρωση, του καθαρισμού του δρόμου προς Αγ. Πέτρο – Βιτάλι και του Δικτύου Υδρευσης  του Ανω Αγίου Πέτρου.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των προβλημάτων του Γαυρίου  από το Τοπικό Συμβούλιο και κυρίως στο θέμα  των σκουπιδιών, που  έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης με θετικά σχόλια πολλών συμπολιτών μας και να παρατηρήσουμε ότι αυτό γίνεται με την πολύ καλή συνεργασία και σύμπνοια όλων των μελών του. Έχουν τα συγχαρητήρια μας όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για το γεγονός ότι δείχνουν τον δρόμο, της συνεργασίας όλων των παρατάξεων που όταν γίνεται για το κοινό καλό, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας 

Μπέττυ Κωνσταντινίδου                 Νίκος  Κωνσταντής

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet