ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Γιορτή Λεμονιού 2019 στο Γαύριο - 18-06-2019 18:16:30

Γιορτή Λεμονιού 2019 στο Γαύριο

Συντάκτης: www.gavrio.gr (18-06-2019 18:16:30)

Για πρώτη φορά στο Γαύριο έγινε η Γιορτή Λεμονιού στις 16/7/2019 συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο, τόσο στον κεντρικό μπουφέ με τα κεράσματα που πρόσφεραν πολλοί επιχειρηματίες, όσο και στα καφέ , εστιατόρια και άλλα καταστήματα που πρόσφεραν προϊόντα από λεμόνι.
Δεχτήκαμε την πρόταση-πρόκληση να συμμετέχουμε στη Γιορτή Λεμονιού που γίνεται στη Χώρα εδώ και μερικά χρόνια, από πέρσι και στο Μπατσί.
Το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε για να προετοιμαστούμε αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον της Γιορτής αυτής, ήταν για μας η Πρόκληση, ώστε τελικά να δεχτούμε να συμμετάσχουμε.
Και δεν το μετανιώσαμε για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι αγκαλιάστηκε απ’όλους τους επιχειρηματίες του Γαυρίου με ενθουσιασμό, έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, με τις ιδέες, τις προτάσεις και την εθελοντική δουλειά τους. Η αξία της συνεργασίας και της προσφοράς είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το αποτέλεσμα το οποίο ομολογουμένως ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, παρόλα τα επί μέρους προβλήματα που προέκυψαν λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που προαναφέραμε.
Όλα αυτά για την ανάδειξη του νησιού μας της Άνδρου και της περιοχής δράσης μας, το Γαύριο, που αποτελεί τον βασικό σκοπό του Συλλόγου μας, η επίτευξη του οποίου μερικές φορές περνάει μέσα από δυσκολίες και δυσαρέσκειες.
Η Γιορτή του Λεμονιού, μας κάνει να ανατρέξουμε στην ιστορία της Άνδρου, πριν μερικούς αιώνες, από τον 17ο όπως αναφέρουν τα ιστορικά κείμενα για την παραγωγή και το εξαγωγικό εμπόριο λεμονιού με προορισμό τα λιμάνια του Βόλου και της Θεσσαλονίκης και τις αγορές της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης Ρωσίας, Κεντρικής Ευρώπης, με τα λεμονοκάϊκα αρκετών Ανδριωτών πολλοί από τους οποίους μετεξελίχθηκαν σε εφοπλιστές όπως η οικογένεια Εμπειρίκου μέχρι που εγκαταλείφθηκε η εξαγωγική αυτή δραστηριότητα.
Είναι πολύ συγκινητικές οι περιγραφές σχετικές με τα λεμόνια της Άνδρου, γιατί όλοι θα τις έχουμε ακούσει από γονείς, παππούδες, στις οποίες και οι ίδιοι μπορεί να συμμετείχαν. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ανδρου, όπως περιγράφονται στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της κας Μανιώς Μάνεση  συγγραφέα-δημοσιογράφο από τις Στενιές , που παραβρέθηκε στη Γιορτή μας μετά από πρόσκληση μας και συνομίλησε με τους καλεσμένους που έδειξαν ενδιαφέρον για την ιστορία του Λεμονιού στην Άνδρο Αυτό μας έδωσε το κίνητρο να δεσμευτούμε να κάνουμε μια παρουσίαση του βιβλίου της «Λεμονεώνες, στο διάβα του χρόνου», καθώς και το βιβλίο «Οι Γεμιτζίδες», στο Γαύριο στο πλαίσιο των καλοκαιρινών μας εκδηλώσεων.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνετέλεσαν γι’ αυτή τη Γιορτή:

• Κα Ελένη Κουρτέση από την επιτροπή διοργάνωσης της Χώρας και Ειρήνη Πιτακίδου από τη εθελοντική ομάδα Μπατσίου που μας πρότειναν και μας παρακίνησαν για τη διοργάνωση.
• Την κα Θώμη Παντζίνη,του καταστήματος δώρων «Φρού-Φρού», για την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ προσφοράς της στον στολισμό του μπουφέ μας, που με ιδιαίτερο μεράκι και ταλέντο παρουσίασε αυτό το πολύ ωραίο αποτέλεσμα
• Τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Λούπεση και την υποδιευθύντρια κα Κατερίνα Σιδηροπούλου
• Τα παιδιά του σχολείου που βοήθησαν στα κεράσματα και τα παιδιά που βοήθησαν στη διανομή του προγράμματος και σε άλλες δουλειές
• Τον πρόεδρο της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας κ. Κων.Μούλα
• Τις επιχειρήσεις, εκδόσεις Gutenberg ,super market Βασιλόπουλος, Jumbo,Tecnogrec-Δ.Αθανασίου, Βιβλιοπωλείο Λογάρι
• Τα καταστήματα που προσέφεραν εδέσματα λεμονιού ,Ανθός Γαυρίου, Φούρνος  Πετράκη, Φυρίος, Πάμε Βαγγέλη, Εν Γαυρίω,  Μπαρκαρούτσος , Ευτυχία
• εδέσματα στα μαγαζιά τ ,Λάας, Μπαρκαρούτσος, Δωδώνη, Καραβοστάσι, φαρμακείο Κοζανίτη, Φυρίος, Ανθός Γαυρίου, Ευτυχία, Εν Γαυρίω, Σαν Παραμύθι, Το Αρχοντικό της Μιράντας, Απόμερο, Νοστιμον Εστί, il Tricolore.

Τέλος θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη σε όσους επιχειρηματίες δεν τους ενημερώσαμε σωστά, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Υποσχόμαστε ότι του χρόνου έχοντας και την εμπειρία της πρώτης φοράς θα διοργανώσουμε καλύτερα  τη Γιορτή με τη συμμετοχή όλων.


Μπέττυ Κωνσταντινίδου

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet