Δημοσιεύουμε την απάντηση της Μπέττυς Κωνσταντινίδου σε σχόλιο του site www.enandro.gr σχετικά με το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα στον κάμπο Γαυρίου. Για την πλήρη ενημέρωση σας δημοσιεύουμε πρώτα το σχόλιο του enandro (εντός εισαγωγικών) και στη συνέχεια την απάντηση της κας Κωνσταντινίδου καθώς και μια σειρά φωτογραφιών της συγκεκριμένης περιοχης
“Από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους φορείς της Άνδρου και την ΓΓ Βιομηχανίας για την εγκατάσταση σιλό παρασκευής μπετόν στον κάμπο Γαυρίου. Απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους ρωτώντας πως και γιατί τοποθετήθηκαν τα σιλό στην περιοχή. Μας εξήγησαν ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη "βιομηχανική" με ΦΕΚ εδώ και χρόνια. Εντός της βιομηχανικής ζώνης υπάρχουν ήδη αντίστοιχου χαρακτήρα εγκαταστάσεις (οικοδομικά υλικά, σφαγεία κλπ). Η νέα εγκατάσταση είναι αδειοδοτημένη από την ΓΓ Βιομηχανίας. Η μόνη εμπλεκόμενη υπηρεσία από το νησί είναι η πολεοδομία του Δήμου Άνδρου, που απλώς πιστοποίησε πως η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική. Ζητήσαμε από την εταιρεία Βαλμά να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. Η εταιρεία θα στείλει τις επόμενες μέρες σχετική απάντηση την οποία θα δημοσιεύσουμε - Εν Άνδρω”
Δεν προκάλεσε έκπληξη το σχόλιο της διαδικτυακής «Εν Ανδρω»,στην επιστολή του Φιλοπρόδοδου Ομίλου Το «Γαύριο». Είναι συνήθης η τακτική της εν λόγω εφημερίδας, να παρουσιάζει τη μία πλευρά, των «αρμόδιων» που εν προκειμένω τυχαίνει να ταυτίζονται με τις επιθυμίες του επιχειρηματία . Αλήθεια ποιοι είναι οι «αρμόδιοι»; αυτοί που συνετέλεσαν στην έγκριση της άδειας Μονάδας Παρασκευής Μπετόν αποτελούμενη από 8 Σιλό, στο κάμπο Γαυρίου; Αυτός είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης αδέσμευτης δημοσιογραφίας-ενημέρωσης; όταν μάλιστα απευθύνεται σε μια μικρή κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε; Μετά από ποια έρευνα, σε νόμους, υπουργεία, μηχανικούς, που όφειλε να κάνει η «Εν Ανδρω» κατέληξε σ’αυτό το σχόλιο; Είναι σε όλους γνωστό στην Ανδρο «ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες ζώνες χρήσεις γης και πολύ περισσότερο καθορισμένη ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Στο ΦΕΚ 291/2011 που μέχρι σήμερα ισχύει για την Ανδρο δεν αναφέρει πουθενά για ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Πως λοιπόν η πολεοδομία Ανδρου «απλώς» πιστοποίησε την περιοχή ως βιομηχανική; Παρόλα αυτά αποφάσισε η «Εν Ανδρω» να την χαρακτηρίσει βιομηχανική ζώνη, να περιγράψει τις «αντίστοιχου χαρακτήρα εγκαταστάσεις που υπάρχουν» και ως δια μαγείας να εξαφανίσει τις πολλές κατοικίες που βρίσκονται τριγύρω και σε μικρή απόσταση από την Μονάδα όπως καθαρά φαίνονται και στη φωτό του Συλλόγου. Κουβέντα λοιπόν η «Εν Ανδρω» για τις κατοικίες, το περιβάλλον, τον τουρισμό.Το έχει καταδικάσει το Γαύριο σε χαβούζα, ενώ τις προάλλες σε σχόλιο της ανέφερε χαρακτηριστικά για τα Σιλό της Σταυροπέδας, «ότι δεν πρέπει να βρίσκονται μια ανάσα από την Χώρα». Πολλά γράφονται και ακούγονται για την «νομιμότητα» της εν λόγω άδειας εγκατάστασης, ότι από τη στιγμή που χορηγήθηκε δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όταν όμως αυτή η «νομιμότητα» έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον με επακόλουθο, την βλάβη στην υγεία, την ψυχική ηρεμία, τις περιουσίες των κατοίκων και στον τουρισμό, τότε πρέπει να γίνει έλεγχος αν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του αρθ.24 του Συντάγματος και η επακόλουθη σ’αυτό, νομολογία. Οι κάτοικοι του Γαυρίου δεν πτοούμαστε από τέτοια αστήρικτα δημοσιεύματα και διαδόσεις, ούτε από απειλές επειδή βλάπτουν τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας με κάθε νόμιμο τρόπο ως υπεύθυνοι πολίτες.
Μπέττυ Κωνσταντινίδου
|