ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Για τη σωτηρία του Πύργου του Αγίου Πέτρου - 19-08-2017 10:41:44

Για τη σωτηρία του Πύργου του Αγίου Πέτρου

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (19-08-2017 10:41:44)

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου ο Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών οργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Ο αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου”
με σκοπό αφ’ ενός μεν να εξάρει τη σπουδαιότητα  του μνημείου του 4ου αιώνα π.χ. που σώζεται στον τόπο μας και αφ΄ετέρου να ευαισθητοποιήσει όλους μας για την επιτακτική ανάγκη σωτηρίας του.
Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση που έγινε φέτος μιας και η πρώτη ήταν τον Ιούνιο στην Αθήνα.
Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο καθηγητής της Αρχαιολογίας και μελετητής του έργου κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης που μίλησε για την μορφή και τις λειτουργίες του μνημείου, ο Μηχανικός και επίσης μελετητής του έργου κος Ευάγγελος Καζολιάς και ο Δρ. Παναγιώτης Μαστραντώνης ο οποίος κάνοντας μια μαθηματική προσέγγιση του σχεδιασμού του Πύργου και των προηγμένων για την εποχή του τεχνικών λύσεων της κατασκευής του, ανέδειξε ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητα του όλου μνημείου.
Την συζήτηση διήυθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων κος Δημήτρης Αθανασούλης, η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας κα Λυδία Παλαιοκρασσά, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Όμιλου κα Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου καθώς και με επιστολή του ο Έπαρχος Άνδρου κος Δημήτρης Λοτσάρης.
Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς και την υπόσχεση τους για κάθε βοήθεια απηύθυναν και οι βουλευτές κκ Νίκος Συρμαλένιος και Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Άνδρου κος Χρήστος Βουραζέρης.
Τέλος τον λόγο πήρε, μιλώντας από καρδιάς για το έργο ζωής του, ο εκδότης κος Γιώργος Δαρδανός “ψυχή” και χορηγός της όλης προσπάθειας.

Κλείνουμε νε το παρακάτω απόσπασμα από λόγο του Αντώνιου Μηλιαράκη το μακρινό 1874 που αναδημοσίευσε ο Δημήτριος Πασχάλης το 1924:
[…] Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως. […]

 

                    

Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet