ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. - 03-03-2017 18:45:51

Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (03-03-2017 18:45:51)

Οι εκδόσεις Gutenberg και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Π.Τ.Ν. οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου:

Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα


που επιμελήθηκε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Ο τόμος αποτελεί γέννημα των δύο Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την  υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ορθοδόξου Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης.

Το βιβλίο εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη.  Περιλαμβάνει κείμενα για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε σύγχρονα περιβάλλοντα, ενώ στο δεύτερο μέρος του δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με την επικοινωνία, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην έκδοση έχουν ενσωματωθεί άρθρα για την εξουσία, την οικονομική κρίση και τις απεικονίσεις τους στα σύγχρονα ΜΜΕ. Σε αυτή συμμετέχουν Καθηγητές από Ελληνικά ΑΕΙ καθώς και από τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Rio De Janeiro.

Στo πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης θα ανακοινωθεί επίσημα η διοργάνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ.
-Γεώργιος Δ. Καψάλης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-Διονύσης Τσακνής
Πρόεδρος ΕΡΤ Α.Ε.
-Περικλής Πολίτης
-Αν. Καθηγητής Τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ
-Λίνα Ρόζη,
Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών,
Fellow CHS – GR, Harvard University
-Γιάννης Μαμάης
Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος
3ου Θερινού Πανεπιστημίου
και η επιμελήτρια του τόμου.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά (live streaming) μέσω του λινκ:
https://www.youtube.com/watch?v=YRMFwxMZqqk


Ειδικότερα, το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για  δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:
-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.
-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.
-Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.
-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός. Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.
-Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.
Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Το πρόγραμμα στηρίζουν ενεργά για τρίτη χρονιά οι εκδόσεις Gutenberg. Επιπλέον, η FAST FERRIES θα προσφέρει τη δωρεάν ακτοπλοϊκή μετάβαση των σπουδαστών στο νησί, ενώ μία σειρά άλλων μεγάλων επιχειρήσεων υποστηρίζει με προϊοντικές χορηγίες το σεμινάριο.

Πληροφορίες για εγγραφές στο email: nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

(δελτίο Τύπου)

                    

Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet