ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Ομιλία για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής η Αγίας - 08-08-2016 11:17:07

Ομιλία για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής η Αγίας

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (08-08-2016 11:17:07)

Με μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής η Αγίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του Ομίλου μας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΓΑΥΡΙΩΤΙΚΑ 2016.
Για την ιστορία του μοναστηριού, που είναι το παλαιότερο της Άνδρου μιας και υπολογίζεται οτι άρχισε να λειτουργεί τον 16ο αιώνα γύρω στο 1550, μίλησε ο αρχαιολόγος και λέκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πάλλης. Ο ομιλητής, βαθύς γνώστης της Βυζαντινής ιστορίας, ξεδίπλωσε την ιστορία της μονής που ξεκίνησε σαν ανδρικό μοναστήρι με πληθυσμό που έφτανε κατά καιρούς τους εκατό μοναχούς, για να φτάσει στις μέρες μας να λειτουργεί σαν γυναικείο με ελάχιστες μοναχούς και μάλιστα χωρίς ηγουμένη.

Στη συνέχεις τον λόγο πήρε ο γνωστός μας για τις ιστορικές αναζητήσεις του, αρχιτέκτων Νίκος Βασιλόπουλος που μας μίλησε κυρίως για την σχέση του μοναστηριού με τις μεγάλες οικογένειες που τα χρόνια εκείνα κατείχαν μεγάλα τμήματα του νησιού σαν φέουδα, αλλά και για τους θησαυρούς που βρίσκονται ακόμη στην μονή καθώς κι εκείνους που φυλάσσονται στο Μουσείο της Αθήνας.

Κλείνοντας την ομιλία που πραγματικά καθήλωσε το κοινό που βρέθηκε στο πάντα φιλόξενο βιβλιοπωλείο “το Λογάρι”, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός έκανε μια μικρή παρέμβαση καταθέτοντας την αγωνία του για την τύχη του μοναστηριού που, λόγω έλλειψης πληρώματος κυρίως, μετά από σχεδόν 500 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κινδυνεύει να κλείσει και να χαθούν τα πολύτιμα κειμήλια που υπάρχουν μέσα σ αυτό.

Οι εκδηλώσεις του Ομίλου μας συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα στις 22.00, στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού στο Γαύριο, με την αφιερωμένη βραδιά στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου. Για την ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι Άγγελος Σφακιανάκης και Γιώργος Ανδρέου και στη συνέχεια, η Κορίνα Λεγάκη μαζί με τον Απόστολο Ρίζο θα ερμηνεύσουν τραγούδια του.

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet