ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Γαυριώτικα 2014 - 21-07-2014 19:46:30

Γαυριώτικα 2014

Συντάκτης: Μ. Μανσόλας (21-07-2014 19:46:30)

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνει ο σύλλογος μας για το φετεινό καλοκαίρι με τον γενικό τίτλο “Γαυριώτικα 2014”.
Παράλληλα κυκλοφορεί ένα καλαίσθητο φυλλάδιο με τις ημερομηνίες αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το φυλλάδιο μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα και ξενοδοχεία του Γαυρίου, η να το κατεβάσετε σε μορφή pdf από από εδώ.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ,  21.30

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τον τόπο μας πολιτισμικά μνημεία όπως η Μονή Παναχράντου είναι επαρκής λόγος για να αντιμετωπιστεί με συγκίνηση από οποιονδήποτε η πρωτοβουλία μιας αφιερωματικής έκδοσης. Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση γεννά η ιδέα ότι το μνημείο αυτό κινδύνευσε να «σβήσει» κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και σώθηκε χάρη στην αφοσίωση ενός και μόνο ανθρώπου, του πατρός Ευδόκιμου, που αγαθή τύχη τού επέτρεψε να μείνει εκεί υγιής και ακλόνητος μέχρι σήμερα, οπότε νέοι άνθρωποι τον περιστοιχίζουν στο σοβαρό διακόνημά του.
Στο μνημείο αυτό είναι αφιερωμένος ο χαριστήριος τόμος «Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου στο διάβα των Αιώνων», τον  οποίο θα παρουσιάσουν στο βιβλιοπωλείο Λογάρι ο Δ. Μπασαντής και ο Ν. Βασιλόπουλος. Θα χαιρετίσει ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου πατέρας Ευδόκιμος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  21.30

Έκθεση Γελοιογραφίας
Ανεμογεννήτριες - Αιγιαλός
2-27 Αυγούστου 2014
(στην Αγορά κοντά στα Αρτοποιεία)
 
Εννέα καταξιωμένοι Έλληνες σκιτσογράφοι, BAS,  Ζερβός, Ιωάννου, Καλαϊτζής, Μακρής, Μαραγκός, Μητρόπουλος, Πετρουλάκης και Στάθης, σκιτσάροντας με το πενάκι τους, καυτηριάζουν και σατιρίζουν στη θεματική έκθεση  «Ανεμογεννήτριες - Αιγιαλός».
Η γελοιογραφία κρίνει, υπερβάλλει και ενίοτε προβλέπει. Η πολιτική γελοιογραφία είναι μια εικαστική τέχνη που, με σύμμαχο το σκίτσο, υπαινίσσεται, χωρίς πυκνογραμμένα κείμενα και βαρύγδουπους τίτλους, κρυμμένες αλήθειες, φωτίζει άδηλες προθέσεις και αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο αρετές ή ελαττώματα πολιτικών προσώπων. Ο στόχος της είναι να μας κάνει να δούμε πίσω από αυτό που φαίνεται. Να υποψιαστούμε την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο, να φέρει με έναν τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο την τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό.
Ο χώρος της έκθεσης παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς στον Φιλοπρόοδο Όμιλο από την κ. Χρυσάνθη Μπράιλα-Παπαπαναγιώτου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  22.00

«Βρες τον»
της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος
Ερμηνεία: Μαρία Κουμπάνη
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου

Στο διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Βρες τον» η προγιαγιά Τασία συνομιλεί με τη δισέγγονή της Αλεξία. Κοινός τόπος, η ιστορική μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων, η εκμυστήρευση της Τασίας στην Αλεξία για την αναστάτωση που προκαλεί ο πρώτος έρωτας, η απρόσμενη σχέση δυο γυναικών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές – μια αλληγορία για τη σχέση μας με την προσωπική μας ιστορία.
Στη διάρκεια 50 λεπτών θεατρικού χρόνου παρακολουθούμε μια μινιμαλιστική όσο και ευρηματική ερμηνεία του διηγήματος: από τη συντριβή του έρωτα και την αθεράπευτη προσδοκία μιας νέας αρχής έως το βαθιά συγκινητικό και απροσδόκητο τέλος.
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου ψυχογραφεί με μοναδικό τρόπο τη γυναίκεια φύση σε όλες τις ηλικίες. Ένα κείμενο βαθύτατα «ελληνικό», σύγχρονο και άμεσο, μια παράσταση για την αγάπη, την τρυφερότητα και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και αγαπούν οι γυναίκες...

Το «Βρες τον» ανήκει στη συλλογή διηγημάτων «Λαμπερή μέρα» (Εκδόσεις Καστανιώτη 2012) της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Η συγγραφέας, το 2013, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγκεκριμένη συλλογή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 16.30

Κολυμβητικοί αγώνες

Παραλία Αγ. Πέτρου
Funcky Donkey beach house

Στην παραλία του Αγίου Πέτρου στο beach bar «Funcky Donkey» θα διεξαχθούν κολυμβητικοί αγώνες για τους μικρούς μας φίλους από 6 έως 12 ετών. Ο Παναγιώτης Κατσίκης, πρωταθλητής κολύμβησης και ναυαγοσώστης στην παραλία του Αγ. Πέτρου, θα συντονίσει τη διεξαγωγή των αγώνων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21.30

Ανδριώτικο παραδοσιακό γλέντι

Έχει γίνει πλέον θεσμός, αφού εδώ και 35 χρόνια ο Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο» διοργανώνει το παραδοσιακό ανδριώτικο γλέντι στο λιμάνι του Γαυρίου.
Φέτος, θα συμμετάσχουν το χορευτικό του τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου όπως και το χορευτικό τμήμα του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Θα χορέψουν παραδοσιακούς ανδριώτικους χορούς. Τη χοροδιδασκαλία έχουν η Γεωργία Ξάνθου για τον Σύλλογο Γυναικών και ο Στάθης Κωστόπουλος για τον Φιλοπρόοδο Όμιλο.
Παίζουν οι οργανοπαίχτες συμπατριώτες μας Σταύρος Λαρίος στο βιολί, Γιώργος Ρέρρας στο λαούτο και Γιώργος Κατσίκης στην κιθάρα.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 22.00

Συναυλία
με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου

Μουσικός, τραγουδοποιός και ερμηνευτής της ελληνικής ροκ σκηνής αλλά και συνθέτης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από την εποχή ακόμα των «Τερμιτών» (1984), πριν από τριάντα χρόνια, εξακολουθεί να μας συνεπαίρνει με τις μοναδικές μελωδίες του, χαρίζοντάς μας ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του όπως οι Μ. Φαραντούρη, Γ. Νταλάρας, Δ. Σαββόπουλος, Δ. Γαλάνη, Γ. Κότσιρας κ.ά. 
Όλα αυτά τα χρόνια ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει μείνει πιστός στον χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού, με συνέπεια και σημαντική παρουσία. Δικαίως θεωρείται λοιπόν από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς.

Έκτακτη συμμετοχή
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20.00

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥ
Αιολική ενέργεια
βιομηχανικής κλίμακας
και επιπτώσεις στην Άνδρο

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥ διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στο Γαύριο (έξω από την αίθουσα της Έκθεσης Γελοιογραφίας) με θέμα «Αιολική ενέργεια και επιπτώσεις στην Άνδρο». Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε αν αυτή η διαδικασία εγκατάστασης, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, θα ωφελήσει τον τόπο μας, την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία μας.
Στο νησί μας έχουν εγκριθεί (Περιβαλλοντικοί Όροι και Άδεια Παραγωγής) για να εγκατασταθούν Αιολικοί Σταθμοί στο Μακροτάνταλο (περιοχή Καμπανού), στο Σκούμπι στο Καφούτσι και στο Γκοράκι, που αποτελούνται από 10 πάρκα συνολικής ισχύος 188,50 MW, με 85 ανεμογεννήτριες των 100 μ. ύψους. Κατά της εγκατάστασής τους, έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας από φορείς αλλά και από τον Δήμο Άνδρου μαζί με τους Δήμους Τήνου, Πάρου και Νάξου για το γιγαντιαίο, βιομηχανικών διαστάσεων πάρκο των Κοπελούζου - Σαμαρά κλπ. Παράλληλα, εκκρεμούν αιτήσεις δεκάδων πάρκων σε όλα τα βουνά της Άνδρου, συνολικής ισχύος περί τα 950 MW με περισσότερες από 350 ανεμογεννήτριες.
Θα μιλήσουν:

Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.
Γεώργιος Στουρνάρας, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Υδρογεωλογίας, Τεχνικής Γεωλογίας, Περιβαλλοντικής Γεωλογίας.
Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης, Δικηγόρος, Δρ Ν., Δικηγόρος των Δήμων Άνδρου, Τήνου, Πάρου & Νάξου στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της έγκρισης των Π.Ο. από τον Υπουργό ΠΕΚΑ των Αιολικών Κοπελούζου-Σαμαρά.
Φλώρα Παπαδέδε, Πολιτική επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ και είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού των Εργαζομένων.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αλέξανδρος Μαβής, Περιβαλλοντολόγος, Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι Φορέων και από νησιά με ανάλογα προβλήματα (Τήνος, Πάρος, Νάξος και Εύβοια).
Θα ακολουθήσει συζήτηση και απαντήσεις
σε ερωτήματα κατοίκων.

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet