ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Μπέτι Ράιαν, η Αμερικανίδα που λάτρεψε κι εζησε στην Ανδρο - 30-03-2014 20:36:06

Μπέτι Ράιαν, η Αμερικανίδα που λάτρεψε κι εζησε στην Ανδρο

Συντάκτης: Μ.Μανσόλας (30-03-2014 20:36:06)

Ο Χένρι Μίλερ της αφιέρωσε τον «Κολοσσό του Μαρουσιού». Το καλλιτεχνικό Παρίσι του '30 ήταν το σπίτι της. Κι αυτή ερωτεύτηκε την Ελλάδα, που την πρωτο­επισκέφτηκε το 1933, επηρεάστηκε από το φως της και δώρισε έργα της στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη.
Πριν λίγες μέρες, έγινε στις εκδόσεις Gutenberg η παρουσίαση του λευκώματος για την έκθεση της Μπέτι Ράιαν που θα γίνει στην Άνδρο.
Το λεύκωμα-κατάλογος από τις εκδόσεις «Gutenberg» σε επιμέλεια του Γιάννη Μάμαη με χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, περιλαμβάνει αναπαραγωγές των έργων και κείμενα των Ελεάνας Μαργαρίτη, Μαρίνας Καραγάτση (προσωπική φίλη της και η γυναίκα που της γνώρισε την Ανδρο), Σουζάνα Πράισμεν κ.ά.
Για την έκθεση αλλα και για το έργο της Μπέτι Ράιαν, μίλησαν ο υπέυθυνος της επιτροπής φίλων της Μπέτι Ράιαν Δημήτρης Κόναρης, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης καθώς και ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (6 Απριλίου-26 Μαΐου) και στη συνέχεια στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη στη Χώρα (4 Ιουλίου-13 Αυγούστου). Εκεί όπου η ίδια δώρισε το 1998, όταν έφυγε μόνιμα πλέον για την Αμερική, περίπου 40 έργα της, προσωπικά της αντικείμενα, έργα του Hans Reichel, την αλληλογραφία της με τον Χένρι Μίλερ, τον Λόρενς Ντάρελ, κ.ά.

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet