ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Διαμαρτυρία για την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση του κάμπου Γαυρίου! - 12-11-2018 11:11:09

Διαμαρτυρία για την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση του κάμπου Γαυρίου!

Συντάκτης: www.gavrio.gr (12-11-2018 11:11:09)

 

Αθήνα 9-11-2018

Προς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αντ. Μάτεση 1, Σύρος 84100

ΈΠΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Δημήτρη Λοτσάρη

Ανδρος 84500

ΔΗΜΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Θεοδόση Σουσούδη

Ανδρος 84500

 

Κοινοποίηση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Πλ. Κάνιγγος Αθήνα 101 81

Κύριε Έπαρχε

Κύριε Δήμαρχε

Απευθυνόμαστε αρμοδίως στους εμπλεκόμενους φορείς για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας, για ένα θέμα, όπως το αντιληφθήκαμε φέτος προς το τέλος του καλοκαιριού και όπως οι κάτοικοι της περιοχής, μας εξέθεσαν και ζήτησαν την συνδρομή του Συλλόγου μας και την εν γένει συμπαράσταση μας:

Την εγκατάσταση δύο Σιλό στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου, που από πληροφορίες ανήκουν στην εταιρία Βαλμάς.

Ο Σύλλογος μας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου από το 1976 έχοντας καταξιωθεί στους κατοίκους και φίλους της περιοχής, επιδιώκει να είναι συνεπής με τις βασικές καταστατικές του επιδιώξεις που είναι «η προσφορά, βοήθεια και προστασία για το περιβάλλον γενικότερα»…, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων και έχοντας ιδία αντίληψη του γεγονότος ,σας παραθέτουμε τις παρακάτω επισημάνσεις-ερωτήματα:

  1. Οι κατ’αρχήν ανησυχίες μας εστιάζονται στο γεγονός ότι στον κάμπο Γαυρίου έχουν πλέον κτιστεί πολλές κατοικίες μόνιμων κατοίκων και εξοχικές καθώς και μερικές επιχειρήσεις «χαμηλής όχλησης».

  1. Ζητάμε από όσους αρμοδίως συνετέλεσαν στην έγκριση αυτής την εγκατάστασης, να μας γνωστοποιήσουν τη νομολογία που την επιτρέπει, παρότι από τη φύση της δημιουργεί σοβαρές οχλήσεις, σε κατοικημένες περιοχές και στο περιβάλλον.

  1. Εάν ελήφθησαν υπόψη ότι πλησίον της εγκατάστασης εκβάλλουν 3 ρέματα και σε μικρή απόσταση βρίσκονται κατοικίες.

Με την εγκατάσταση αυτή, θεωρούμε ότι θα συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου μιας σημαντικής περιοχής της Ανδρου, πολύ μεγάλη υποβάθμιση , για τους εξής λόγους:

  • Διαθέτει ένα από τα λίγα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, ιδιαίτερης μορφολογίας, που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάδειξης και αξιοποίησης του τουριστικά.

  • Λόγω της εγγύτητας, στην πρόσβαση των επισκεπτών σε σημαντικές τοποθεσίες (παραλίες,χωριά,μονοπάτια κ.α), συγκεντρώνει μεγάλο μέρος τουριστών αλλά και εποίκων Ελλήνων και ξένων που συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

  • Η εικόνα των επισκεπτών με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, είναι τα τεράστια Σιλό, που αποτελεί σοβαρό λόγο αποτροπής τους να παραμείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή.

  • Σε μια μεγάλη ακτίνα (με όριο τις κορυφογραμές Ανω Γαυρίου, Κουμαρίου -Σκούμπι,ένα μέρος του δρόμου προς Φελλό, δεξιά προς Σχόλη και Σαρακίνικο ), γύρω από την επίμαχη εγκατάσταση, υπάρχουν κατοικίες μόνιμων κατοίκων καθώς και εξοχικές, από τις οποίες πολλές τα τελευταία χρόνια εκμισθώνονται καλύπτοντας την αυξημένη τουριστική ζήτηση.

  • Η όχληση θα είναι εμφανής και αισθητή στην προαναφερόμενη ακτίνα των κατοικιών και του λιμανιού. Ο θόρυβος, η σκόνη, η επιβάρυνση από τα λύματα, η βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα, η κυκλοφοριακή φόρτιση από τα φορτηγά, θα συντελέσουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

  • Η ευρύτερη περιοχή θα οδηγηθεί σε μαρασμό από αυτή την εγκατάσταση η οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση παρόμοιας όχλησης.

Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνονται επενδύσεις στο νησί προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης του, αλλά να τηρούνται οι κανόνες που διασφαλίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη με μέλλον, για μας, τα παιδιά μας και τους επισκέπτες. Αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενδιαφέρει και τον επιχειρηματία συμπατριώτη μας.

Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ως Δήμαρχος και Επαρχος Ανδρου, δεν αντιληφθήκατε το πρόβλημα, ώστε να παρέμβετε έγκαιρα για να μην εγκριθεί η εγκατάσταση μιας τέτοιου μεγέθους & όχλησης επένδυσης, με επιπτώσεις στο περιβάλλον σε μια σημαντική περιοχή του νησιού

Επειδή θιγόμαστε ως πολίτες και κάτοικοι της περιοχής διότι θα υποστούμε σημαντική βλάβη στην υγεία, την ψυχική ηρεμία, την περιουσία, το μέλλον των παιδιών μας και την υποβάθμιση του τόπου μας,

Ζητάμε

να επανεξετάσετε την απόφαση, για την εν λόγω εγκατάσταση στην περιοχή κάμπος Γαυρίου, λαβαίνοντας υπόψη τις ανησυχίες και την αναστάτωση των κατοίκων που θα βιώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την λειτουργίας της, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Με εκτίμηση

 

Η Προέδρος                                                                          ο Γεν. Γραμματέας

Μπέττυ Κωνσταντινίδου                                                            Μαθιός Μανσόλας

 

                    

Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet