ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Εκδηλώσεις » Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου - 12-08-2011 11:35:30

Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου

Συντάκτης: M.M. (12-08-2011 11:35:30)

Ημερίδα υπό το γενικό τίτλο: «Διαφύλαξη και προβολή της ναυτικής παράδοσης της Άνδρου», διοργάνωσε στις 8 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου.  Εισηγήτριες της ημερίδας ήταν οι Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός της Ναυτιλιακής Ιστορίας και η Νατάσα Φιλιππουπολίτη, Λέκτωρ Παιδαγωγικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, οι οποίες ανέπτυξαν τα εξής θέματα: α) Η συγκρότηση ενός μεταεπαναστατικού ναυτιλιακού κέντρου: η ναυτιλία της Άνδρου, από το ιστίο στον ατμό και β) Ναυτικό Μουσείο Άνδρου: μια συλλογή, πολλές ιστορίες. Μουσειολογικές και εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διάδοση της ναυτικής κληρονομιάς του νησιού.


Η ανάπτυξη της Άνδρου ως σημαντικού ναυτότοπου τη μεταεπαναστατική περίοδο υπήρξε αποτέλεσμα ενός συμπλέγματος παραγόντων: οι στενοί δεσμοί με τη Σύρο, η τροφοδότηση με τεχνογνωσία, εμπορική και ναυπηγική, από άλλους ναυτότοπους λόγω του συγχρωτισμού και της κινητικότητας ναυτικών πληθυσμών που επέβαλλαν οι ιστορικές και οικονομικές συνιστώσες, η διάχυση και μεταβίβαση επιχειρηματικών μεθόδων, η λειτουργία εθνοτοπικών και οικογενειακών δικτύων, η ευελιξία των επιχειρηματιών να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς και να εισάγουν καινοτομίες, της επέτρεψαν να αξιοποιήσει τη ναυτιλιακή συγκυρία, την ύφεση άλλων ναυτοτόπων και να διατηρήσει μια ναυτιλιακή παράδοση αδιάπτωτη για δύο αιώνες, συνδέοντας την ακμή της με τον ατμό και παραμένοντας έδρα των δραστηριοτήτων της ναυτιλιακής της κοινότητας έως και τον Μεσοπόλεμο. Είναι, επιπλέον, η Άνδρος ένα παράδειγμα ναυτότοπου που επιβεβαιώνει, με τη διαδικασία της διαμόρφωσής του, τη θεώρηση των ελληνικών ναυτότοπων ως «γειτονιές» της ίδιας εκτεταμένης «διάσπαρτης» πόλης, που αναπτύχθηκαν, ως τέτοιες, οργανικά και λειτουργικά δεμένες μεταξύ τους.


Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου (έτος ίδρυσης 1972) οφείλεται σε χορηγίες μελών της εφοπλιστικής κοινότητας του νησιού και σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Δήμου Άνδρου. Το μουσείο αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα, κυρίως μετά τον εμπλουτισμό της συλλογής του και τον εκσυγχρονισμό των μέσων του, για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για σχολικές ομάδες παιδιών αλλά και τα παιδιά επισκέπτες του (ξένοι τουρίστες ή ομογενείς Ανδριώτες, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες). Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ολοκληρώνεται από τις ομιλήτριες μελέτη για την επανέκθεση του Μουσείου, η οποία κρίνεται αναγκαία ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές απαιτήσεις, και για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση για παιδιά 8-12 ετών. Η μελέτη φέρει τον τίτλο «Εν Άνδρω, τω 1882. Από του ιστίου εις τον ατμόν»: Ενδυνάμωση της τοπικής ταυτότητας με εκπαιδευτικές δράσεις στο Ναυτικό Μουσείο Άνδρου και έχει στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της ιστορικής τοπικής μνήμης ενός από τους σημαντικότερους ναυτότοπους της χώρας, με διεθνούς εμβέλειας ναυτιλιακή κοινότητα, με αναμενόμενα σοβαρά αποτελέσματα τόσο στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το ναυτικό επάγγελμα, όσο και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού.


Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του εξαιρετικού φωτογραφικού λευκώματος ΑΡΟΔΟ- Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου:  από τον Γιάννη Μαμάη, πρόεδρο του Φιλοπροόδου Ομίλου, «Το Γαύριο».   Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στο πως ξεκίνησε η αρχική ιδέα αλλά και στις δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν στη συνέχεια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται ότι το λεύκωμα που αποτελεί  συνέχεια των εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν  το 2009 και 2010 και περιέχει πλούσιο υλικό μέσα από το οποίο αναβιώνει η ζωή στα λιμάνια της Άνδρου, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1965 οπότε και πρυμνοδέτησε στο νησί το πρώτο επιβατηγό οχηματαγωγό.


Την ημερίδα, που έλαβε χώρα στη νέα στέγη του Συλλόγου στον Πολυχώρο Κάτω Απροβάτου (πρώην δημοτικό σχολείο) και την παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιδήμαρχος Κώστας Μαγουλάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μαργαρίτα Κορκοδείλου,  Φραντζέσκος Αθανασίου, Διονύσης Σουσούδης και Κυριάκος Θωμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Λότσαρης, οι  Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μπατσίου και Απροβάτου,  Γιώργος Ψωμάς και Δημήτρης Καπάκης, οι  Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Άρνης, Σπύρος Χαλάς, Παλαιόπολης Φιλιππίδης Θεόδωρος, Αλαδινού, Γιάννης Πιπεργιάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσείου Συνετίου Κώστας Λιοπύρος.

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet