ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Αρχική Σελίδα » Ειδήσεις » Νότιο Αιγαίο: Οι Κυκλάδες στην Πρώτη Γραμμή - 05-06-2018 17:56:01

Νότιο Αιγαίο: Οι Κυκλάδες στην Πρώτη Γραμμή

Συντάκτης: Μαθιός Μανσόλας (05-06-2018 17:56:01)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διοργανώνουν το 15ο  Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Κυκλάδων.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στην Νάξο την 1η Ιουνίου και την Σύρο στις 5-6 Ιουνίου.
Μετά από πρόσκληση που λάβαμε, ο Σύλλογός μας έστειλε το παρακάτω υπόμνημα.

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ»
Χαλκοκονδύλη 9 , Αθήνα 106 77 – τηλ. 6973207972



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ για τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ του Συλλόγου για την ΑΝΔΡΟ

Ο Σύλλογος μας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση, να καταθέσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής μας και για γενικότερα θέματα – προβλήματα   του νησιού, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, καταθέτει το παρακάτω υπόμνημα που περιέχει επιγραμματικά όσα θέματα έχουν πέσει στην αντίληψη μας και απασχολούν τους κατοίκους και εκείνα που συμβάλλουν θετικά η αρνητικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Για τα περισσότερα θέματα υπάρχει σχετικός φάκελος  με επαρκή στοιχεία για πληρέστερη ενημέρωση.

•    ΧΥΤΥ Ανδρου: Στην προτεινόμενη θέση χωροθέτησης του ΧΥΤΥ «Πλούσκα»                η πρόσβαση, βασικό στοιχείο της μελέτης είναι προβληματική ( δρόμος ακατάλληλος, στενός σε πολλά σημεία (3,5 μ.) , αδύνατη η διάνοιξη λόγω κτισμάτων, με επικίνδυνες στροφές,  χρειάζεται σε πολλά σημεία έργα στήριξης  του εδάφους μεγάλου κόστους, επίσης   το καλοκαίρι η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη  λόγω πρόσβασης σε δημοφιλείς παραλίες).Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος. Επίσης υπάρχουν ανησυχίες από τις εκθέσεις επιστημόνων που αναφέρουν κινδύνους στα νερά των διερχομένων ρεμάτων και από κατοίκους του Μπατσιού, διότι ο ΧΥΤΥ θα γίνει πολύ κοντά στις γεωτρήσεις που υδροδοτούν όλη την περιοχή.

•    Η ανακύκλωση είναι υποτυπώδης η σχεδόν ανύπαρκτη, το πρόβλημα εντείνεται  τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να νομοθετηθούν αυστηροί κανόνες αλλά και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση από το Δήμο αλλά και να μπορεί να ελέγχεται αποτελεσματικά η εταιρία αποκομιδής.

•    Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, είναι  γενικά επαρκής τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως το κόστος μετάβασης  επιβατών και οχημάτων παρά τον ανταγωνισμό κρίνεται υπερβολικό σε σχέση και με την απόσταση (2 ώρες) .Είναι το κοντινότερο νησί με το ακριβότερο εισητήριο. Το δε χειμώνα με  ένα πλοίο οι κάτοικοι αγωνιούν, όταν για κάποιο σοβαρό λόγο χρειάζεται να μετακινηθούν επειγόντως. 


•    Λιμάνι Γαυρίου, επέκταση του λιμανιού για να είναι δυνατή η πρόσβαση μικρών η μεγάλων  σκαφών και κατασκευή δρόμου πρόσβασης και  αποχώρησης των οχημάτων, να προχωρήσει η Γ’ φάση των έργων του λιμανιού σύμφωνα με την υπάρχουσα πρόταση της μελέτης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Ανδρου, η κάποια βελτιωμένη έκδοση του. Είναι έργο δύσκολο αλλά βασικό για την ανάπτυξη του νησιού.

•    Η υγεία είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα για το νησί, υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων γιατρών (καρδιολόγος κ.α.). Η υγεία των κατοίκων εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αν και είναι από το πιο κοντινά των Κυκλάδων. Χρειάζεται ενίσχυση του Κέντρου Υγείας σε γιατρούς και σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, καθώς και την αναβάθμιση του τοπικού ιατρείου.

•    Δεσμευμένα κτήματα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στην περιοχή του Γαυρίου, που ανήκουν σε ιδιώτες τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η αξιοποίηση τους. Ένα χρόνιο αίτημα των ιδιοκτητών, που παρά τις υποσχέσεις εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ιδιοκτήτες αλλά και αγοραστές.

•    Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει συρρικνωθεί. Να εξετασθεί μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ποια προϊόντα θα μπορούσαν να παραχθούν στο νησί συστηματικά για τα οποία υπήρχε η φήμη της ποιότητας (λεμόνια, μέλι, κατσίκια κ.λ.π.) και όποια άλλα μπορούν να αναπτυχθούν με στοιχεία ποιότητας και μοναδικότητας λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του  εδάφους του νησιού και να ολοκληρωθεί η διαδικασία  με μικρές μονάδες τυποποίησης. Να ενισχυθούν οι αξιόλογες προσπάθειες νέων αγροτών για νέα προϊόντα όπως καλλιέργεια σαλιγκαριών, αρωματικών φυτών.                                 Ετσι θα προκύψει οικονομικό όφελος  από αυτάρκεια στα προϊόντα αυτά, θέσεις εργασίας και η προώθηση τους στους  επισκέπτες θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στο   τουριστικό προϊόν.   

•    Ανεμογεννήτριες, ανησυχία  για την εγκατάσταση τεράστιων τους ανεμογεννητριών  πλησίον κατοικημένων περιοχών, αλλά και σε εκείνες τις απομακρυσμένες, ο μεγάλος αριθμός εγκατάστασης τους που συνήθως επιδιώκεται θα αλλοιώσει τη  φυσιογνωμία του νησιού  λόγω της περιορισμένης  εδαφικής επιφάνειας του. Εχουν δικαίωμα οι φορείς και οι κάτοικοι να ενημερωθούν πλήρως για τα σχέδια των ενδιαφερόμενων εταιριών για το νησί και ποιες είναι οι δεσμεύσεις της πολιτείας απέναντι τους.

•    Προστασία του περιβάλλοντος, της  φύσης και της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του νησιού που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας (πηγές, μαντρότοιχοι με στήματα, μονοπάτια και το εν γένει ανάγλυφο του τοπίου που κάνει κάθε τόπο μοναδικό).Πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας αρκετά απ’αυτά ώστε να μην αλλοιωθεί το τοπίο και να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες των κτημάτων ότι η πλήρης τσιμεντοποίηση αυτών των στοιχείων θα υποβιβάσει την αξία τους μελλοντικά. 

•    Αξιοποίηση των νερών της Ανδρου. Το νησί φημίζεται για τις πηγές του, όμως με την επιδιωκόμενη  αύξηση του τουρισμού και τη μείωση των βροχοπτώσεων   αυτός ο πλούτος θα εκλείψει. Οι γεωτρήσεις είναι το χειρότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και κάτοικος του νησιού Βαγγέλης Πισσίας, από το 2009 έχει καταθέσει την πρόταση του για την χρήση λιμνοδεξαμενών και ήδη με την από 21/9/2009 σύμβαση με το Δήμο παραδόθηκαν οι τρείς πρώτες φάσεις (δράσεις) της μελέτης που αφορούν τρείς λιμνοδεξαμενές ,τις οποίες επέλεξε η Περιφέρεια από τις 7 προτεινόμενες  και μετά το σημαντικό αυτό έργο σταμάτησε. Το 2014  κατατέθηκε εκ νέου μελέτη στην Περιφέρεια όπου πάλι ξεχάστηκε και σε νέα σύσκεψη της Περιφέρειας το 2016, με πρωτοβουλία του Επαρχου κ.Δ.Λοτσάρη, αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου και αποφασίστηκαν οι διαδικασίες προώθησης του . Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε κάποιες ενέργειες σχετικές με το έργο. Με αφορμή το συνέδριο αυτό να προωθηθεί προς ολοκλήρωση  αυτή η πρόταση μικρού κόστους και μεγάλης αξίας.

•    Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων με προώθηση των εργασιών για να γίνουν επισκέψιμοι όπως η Υψηλή και ο Στρόφιλας και επίσπευση των εργασιών αναστήλωσης μνημείων που κινδυνεύουν όπως ο Ελληνιστικός Πύργος του Αγ.Πέτρου και το βυζαντινό μοναστήρι του Παντοκράτορα. Ο σύλλογος μας έχει διοργανώσει τρείς σημαντικές εκδηλώσεις για τον πύργο του Αγ.Πέτρου ,με σπουδαίους επιστήμονες στο πάνελ και φέτος το καλοκαίρι διοργανώνει εκδήλωση για το μνημείο του Παντοκράτορα.

•    Θεσμοθέτηση δράσεων  για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. (πανηγύρια, παραδοσιακή μουσική, ήθη, έθιμα, τοπική κουζίνα κ.α.) .Πρέπει να δοθούν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση γι’αυτό το σκοπό και να αποτελέσει θέμα του συνεδρίου γιατί είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο η ανάδειξη αυτού του πλούτου που διαθέτει η πατρίδα μας .Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικοί σύλλογοι του νησιού που δραστηριοποιούνται κυρίως σ’αυτόν τον τομέα .

•    Θεσμοθέτηση πολιτιστικών δράσεων και κουλτούρας πολιτισμού από τον Δήμο, με σκοπό της συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας  και όχι μόνο την παθητική αποδοχή των πολιτιστικών προσφορών των δωρητών εφοπλιστών και ιδρυμάτων.   (κατάρτιση από το Δήμο ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με τους συλλόγους, δημιουργία τμημάτων μουσικής, χορού, εικαστικών ).  Οικονομική στήριξη των Συλλόγων για τις  πολιτιστικές δράσεις τους με κριτήρια, ποιότητας, καινοτομίας και αποδοχής από την τοπική κοινωνία

•    Χώρος για πολιτιστικές δράσεις στο Γαύριο. Η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού δηλ. της βορειοδυτικής Ανδρου, στερείται χώρου για πολιτιστικές δράσεις αν και υπάρχουν προτάσεις όπως το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, που  θα μπορούσε να ενταχθεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανακατασκευή «Παλιά κτίρια σε νέα χρήση», που αφορά  Δημοτικά κτήρια και προβλέπει, για χρήση πολιτιστικών  δράσεων. Η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει αλλά θα μπορούσε να δοθεί ακόμα μία παράταση ενόψει και των περιφερειακών συνεδρίων. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί αν και γίνονται πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις  στην πρωτεύουσα του νησιού, η πρόσβαση είναι δύσκολη, μεγάλη απόσταση  40 χιλ. ,  με δρόμο δύσκολο και το εισιτήριο είναι ακριβό .Με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές στον περισσότερο κόσμο.


•    Τουριστική αξιοποίηση του νησιού, για μεγαλύτερο διάστημα με γνώμονα τον ποιοτικό τουρισμό. Να αναδειχτεί και να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση της πεζοπορικής διαδρομής της Ανδρου που ανέδειξε το νησί για τα 100 χιλ. σε κορυφαίο πεζοπορικό προορισμό από κάθε γωνιά του πλανήτη και το φεστιβάλ πεζοπορίας τον Οκτώβρη από την Andros Routes & Andros on Foot Festival.            Να αναδειχθεί περισσότερο ο θρησκευτικός τουρισμός. Να προωθηθούν προτάσεις  θεματικού τουρισμού όπως  οι παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες και η τοπική κουζίνα,  που να αναδειχτούν μέσω των sites αλλά και με επισκέψεις εκπροσώπων του νησιού σε χώρες με αυξανόμενη τουριστική αναζήτηση. (υπάρχει σχετική πρόταση με την μακρινή Κίνα).

Αθήνα 4/5/2018


Η πρόεδρος

Ρομπέρτα (Μπέττυ) Κωνσταντινίδου

 

                    









Εγγφαφείτε για να λαμβάνετε μέσω e-mail το ενημερωτικό ηλεκτρονικό newsletter του συλλόγου μας.
Site designed by scriptnet & interneti
Site hosted by scriptnet