Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού), σε συνεργασία με το Δήμο Άνδρου και το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την πολιτιστική της δράση με τίτλο «Παραγωγή Ταινίας-Ντοκιμαντέρ για τις Μουσικές της Άνδρου».
Ο φακός του κινηματογραφικού συνεργείου του βραβευμένου νέου σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ Εθνομουσικολογίας Χάρη Σαρρή - γνωστού ήδη στο κοινό των Κυκλάδων για τη συμβολή του στην υποστήριξη των ετήσιων Μουσικών Συναντήσεων της Περιφέρειας, κατέγραψε μοναδικά στιγμιότυπα, αυθόρμητες συναθροίσεις και συνεντεύξεις παλιών και νέων μουσικών στα χωριά της Άνδρου. Συνολικά και σε δύο χρονικές φάσεις, οι παραγωγοί επισκέφθηκαν δέκα χωριά του νησιού, όπου κινηματογραφήθηκε εκτενές υλικό από 19 μουσικούς, δεξιοτέχνες στα λαϊκά παραδοσιακά όργανα βιολί, λαούτο, σαντούρι, τσαμπούνα και τουμπί. Η παραγωγή αυτή έχει εμπλουτιστεί από αντίστοιχες λήψεις που έγιναν σε προηγούμενα μουσικά δρώμενα, στα πλαίσια των διοργανώσεων της Πανανδριακής Συνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής (Άνδρος 2007) και της 7ης Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών (Άνδρος 2008), καθώς και από πενταετή μουσικολογική έρευνα, μελέτη και σύνθεση του υλικού που προέκυψε από αυτές, αλλά και από παλαιότερες αρχειακές πηγές (ηχητικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό).
Με τη συμμετοχή και του Δήμου Άνδρου, το τελικό προϊόν θα ενσωματωθεί σε οπτικό δίσκο (DVD). Η ταινία με τίτλο "Μουσικές και Μουσικοί της Άνδρου" θα παρουσιαστεί σε πρώτη φάση στο κοινό του νησιού στις 6, 7 και 8 Απριλίου 2016 στο Γαύριο, στο Κόρθι και στη Χώρα της Άνδρου αντίστοιχα, με παράλληλη ευρεία δημοσιοποίησή της δράσης στα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα. Το εγχείρημα αυτό συνεχίζεται, αφού στην ίδια προοπτική σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις σε επόμενα νησιά, ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας του προς έρευνα και παρουσίαση υλικού.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αντιπαρερχόμενη κάθε διάθεση φολκλορισμού ή στείρας εξιδανίκευσης, κεντρικό άξονα στην παραπάνω κατεύθυνση έχει την ανάδειξη του τρίπτυχου «άνθρωπος - μουσική - περιβάλλον», μέσα από το οποίο θα προσφέρεται η βαθύτερη θεώρηση και κατανόηση των κοινωνιών του Αιγαίου. Μια τέτοια θεώρηση θα προσκαλέσει και θα προκαλέσει τον επισκέπτη για να γνωρίσει τις αυθεντικές εικόνες των νησιών μας και να διεισδύσει με στοχαστική ματιά στην κοινωνική και ιστορική τους φυσιογνωμία. |